.

.

Thursday, 3 March 2016

Jurnal Herba : Teori & Praktikal

Entri kali ini saya hanya nak brkongsi tentang perubatan alternatif yang menjadi amalan orang-orang tua Melayu kita. Namun saya bukanlah pakar perubatan herba Melayu atau alternatif. Sila rujuk kepada yang lebih pakar.

Selain itu, saya berkongsi ini, bukanlah untuk mencari nama dan sebagainya, tapi ikhlas hanya untuk manfaat ramai. Tambahan pula, saya takut makan ubat-ubat hospital. 

Disebabkan banyak sangat blog dan laman web yang mengongsikan perubatan alternatif atau herba ini, jadi saya ambil keputusan untuk mengongsikannya di sini. Ini pun saya kongsikan mana yang saya sudah pernah mencubanya sendiri. Mana-mana yang saya tak pernah cuba, saya takkan kongsikan di sini. Disebabkan itu, kebanyakannya saya uji kepada diri sendiri atau keluarga.

Namun begitu, sayugia harus diingat bahawa kesan terhadap tubuh badan kita berbeza-beza, disebabkan banyak faktor yang tuan-tuan mungkin lebih arif daripada saya. Jadi, maksud saya, muungkin berkesan kepada saya, mungkin tidak berkesan kepada tubuh orang lain. Apapun semuanya atas izin Allah belaka. 

Dan apa yang saya kongsikan ini cumalah kecil sahaja, sebagai amal jariah saya kepada semua. Kalau berjaya, izin Allah belaka. Dan jika mau amal dan kongsikan bersama, silakan. Cuma kalau ada sudi, mohon dihadiahkan Al-Fatehah kepada kedua ibubapa saya, famili saya dan guru-guru saya.

Bab atau kes-kes yang melibatkan sihir, saka, alam ghaib dan sebagainya, kenalah cari yang pakar. Saya cuma bab perubatan/alternatif atau herba yang fizikal. Itupun tak pandai mana, cuma nak berkongsi sahaja. Bab-bab tak boleh nampak ini, tak pandai. Kalau ada salah silap, ada yang tak kena di hati, saya susun 10 jari mohon ampun dan maaf. Wuallahua'lam.

0 comments:

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP